МЛД / ПДТ по Д-р Фодер

Един от най-честите симптоми, с които физиотерапевтите трябва да успеят да се справят в ежедневната си практика, е отока. Навяхванията/изкълчванията на глезена, алопластика на коляното, реконструкции на предна кръстна връзка, фрактури, дистрофии на Zudeck са някои от патологиите, които постоянно лекуваме и са придружени от оток. Също така голяма група от нелекувани или неправилно лекувани са пациентите с лимфедем. Лимфедемът е хроничен оток, който се образува в резултат на увреждане на лимфната система, главно след терапия срещу онкологично заболяване.

Досега основният начин за справяне с оток е повдигането на засегнатите крайниците, лед и някои други средства като електротерапия, които често не предлагат оптималното лечение в остра фаза след травма.

В курса по Мануален лимфен дренаж и пълна деконгестивна/противооточна терапия по Д-р Фодер ще научите всичко за анатомията на лимфната система, физиологията и патофизиологията, ще разберете как възниква и се образува отока и какво можете да направите, за да го лекувате бързо и ефективно. Ще научите всички основни техники за лимфен дренаж и специално компресионно бандажиране.

Един от основните аспекти на обучението е комплексното справяне с лимфедемите. Лимфедемът като хронично заболяване няма лечение. По време на курса ще научите всичко за пълната деконгестивна терапия и как терапевтът може да се справя с лимфедема на всеки етап от заболяването и по време на онкологичната терапия.

Цел на курса: Терапевтите ще бъдат напълно обучени в различни техники от МЛД/ ППТ

Всеки участник ще бъде обучен в четирите компонента на пълната противооточна терапия(ППТ) и ще знае как да се справя с лимфедемата и лимфостатичния оток.

След завършване на обученито всеки участник ще придобие компетентност в техническата част на мануалния лимфен дренаж (МЛД), бандажирането, специфичните упражнения в процеса на оттичането и при поставянето на компресионни чорапи. Те също така ще знаят как да прилагат тези техники по удобен и ефективен начин за различните форми на подуване на пациента. Освен това терапевтът ще разбере медицинските показания и противопоказанията за МЛД и бандажирането.

В този семинар участниците ще бъдат обучени в прилагането на лимфен дренаж, базиран на принципите на метода на Д-р Фодер. Анатомията, физиологията и патофизиологията на лимфната система ще ни помогнат да разберем образуването на различни видове лимфедем.